Pequignet

  • Geplaatst op
  • Door Pequignet
  • Geplaatst in Pequignet
Pequignet

Er was een tijd dat Frankrijk was wat Zwitserland nu is op het gebied van horlogemakers. Parijs was waar het gebeurde en waar mannen zoals Abraham-Louis Breguet en Ferdinand Berthoud hun werkplaatsen hadden.

Grote politieke veranderingen maakten echter dat daar een einde aan kwam, en gaven de Zwitsers de mogelijkheid zich te presenteren als het ‘nec plus ultra’ op het gebied van horloges. Toch zijn er nog steeds enkele Franse merken die de eer voor hun vaderland hoog houden, en een van de meest prominente hierin is Pequignet.

 

Het merk werd in 1973 opgericht door Emile Pequignet in Morteau, in de Bourgogne. Een uiterst strategische plek, want het ligt niet alleen dicht bij Zwitserse uurwerk steden zoals Le Locle en La Chaux-de-Fonds, maar ook bij Besançon, het laatste Franse bastion in de horloge-industrie. Pequignet had, behalve voor horloges, ook een voorliefde voor paarden en die vormden dan ook een bron van inspiratie voor vele van zijn ontwerpen. Het succes dat hij daarmee had, kwam voort uit het feit dat zijn horloges niet alleen origineel waren qua design, maar ook erg comfortabel om te dragen. Modellen zoals de Moorea en de Sakkara behoren dan inmiddels ook tot de klassiekers van de horlogewereld.

 

Met het begin van het nieuwe millennium was Emile Pequignet aan het uitzien naar zijn pensioen en op zoek naar een waardige vervanger. Hij vond deze in Didier Leibundgut, een man die niet alleen uit Morteau kwam, maar ook horlogebloed door zijn aderen had stromen. Zo was hij onder andere internationaal marketingdirecteur van Zenith. In 2004 nam hij het merk over en het duurde niet lang alvorens hij zich richtte op een droom: het ontwikkelen van een eigen uurwerk. Hoewel de horloges van Pequignet altijd van uitstekende kwaliteit zijn geweest, waren het altijd uurwerken van anderen die ze aandreven, en daar wilde Leibundgut verandering in brengen. Er werd een ontwikkelingsafdeling opgericht en deze werd voorzien van de modernste apparatuur. Ludovic Perez was hoofd van de afdeling en ontwikkelde het nieuwe uurwerk samen met Huy Van Tran, die verantwoordelijk was voor de research en development binnen Pequignet. Beiden hadden hiervoor gewerkt bij CompliTime, een bedrijf dat in 2001 opgericht is door Robert Greubel en Stephen Forsey en zich richt op het ontwikkelen van gecompliceerde uurwerken.

 

Het is dan ook geen verrassing dat het eerste uurwerk van Pequignet een absoluut kunststukje is, en beschermd door maar liefst acht internationale patenten. Het uitgangspunt bij de ontwikkeling was dat ze met een schone lei zouden beginnen en dat betrouwbaarheid en precisie voorop zouden staan. Het resultaat werd ‘Calibre Royal’ gedoopt en mag zich niet alleen met trots een Frans uurwerk noemen, maar krijgt ook jaloerse blikken van over de grens met Zwitserland. Het uurwerk is niet alleen technisch zeer geavanceerd, maar ook prachtig om naar te kijken. Een grote rotor domineert de achterkant waaronder een perfect afgewerkt uurwerk schuilt. Toen Pequignet dit uurwerk ontwikkelde, was het ook belangrijk voor hen dat het gemakkelijk te onderhouden was. Het balanswiel gaat daarom schuil achter een volledige brug, en kan er als een geheel uitgehaald worden. Hetzelfde geldt voor de veerton. Hoewel Pequignet maar voor één veerton heeft gekozen, is deze erg groot en daarom heeft het horloge een riante gangreserve van maar liefst 88 uur.

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de ‘Manufacture’-collectie, waarin alle horloges voorzien zijn van een door Pequignet zelf gemaakt uurwerk, inmiddels verschillende varianten kent. Hierin vertegenwoordigen de ‘Rue Royale’ en de ‘Paris Royale’ de klassieke kant met die typische Franse flair, waarbij prachtige wijzerplaten en geblauwde wijzers de boventoon voeren, en ook de edelmetalen goed vertegenwoordigd zijn. Heel anders is de ‘Royale 300’, een sportief duikhorloge met een waterdichtheid tot 300 meter. Met de ‘Royale Titane’ laat Pequignet zien dat ze ook een fraai pilotenhorloge kunnen maken, met als opvallend detail dat de sierlijke kast gemaakt is van titanium. Ondanks deze rijke collectie met uurwerken die in eigen huis gemaakt worden, is Pequignet ook niet vergeten waar het vandaan is gekomen. Zo is de Moorea nog steeds onderdeel van de collectie, aangevuld met andere dynamische modellen zoals de Ranelagh en de Hossegor. Allemaal horen ze bij het trotse, Franse merk Pequignet, een merk waar de Fransen zeker trots op mogen zijn, en de Zwitsers jaloers!

 

BEKIJK HORLOGES